Följer du nyheterna kan man lätt översköljas av alla val man helst bör göra: Välja premiepension, elavtal och dessutom placera sina pengar smart. Dessutom ska man vara en engagerad förälder och en kärleksfull partner. Puh! Det är många bollar att hålla i luften, samtidigt som känslan är kvar - visst skulle det kännas bra att ha koll på ekonomin och få mer pengar över.

Varför inte dela upp utmaningen över året så att ekonomiambitionerna inte känns övermäktiga? Det är lätt att man annars aldrig kommer till skott eller tröttnar innan man kommit någon vart. Här kommer utmaningar för årets (nästan) alla månader som du kan ta tag i ett i taget. Passa på att ta tag i en av dem vid varje löning när du lägger in dina räkningar.

Januari: Gör en ny månadsbudget. Konsumentverket har en bra budgetkalkyl. Vissa utgifter klumpar gärna ihop sig, glöm därför inte att göra en årsbudget och precis som företagaren gör – planera för att lägga undan en slant för öronmärkta utgifter. Det kan var årets semester, jul eller en månad med många födelsedagar i släkten.

Februari: Denna månad kommer det orangea kuvertet. Passa på att titta till din pension och göra en prognos på Minpension.se. Hur mycket kommer du få i pension och behöver du komplettera med eget sparande? Vad händer om du går i förtidspension och vad händer om du jobbar något år extra?

Mars: Funderar du på att placera om premiepensionen? Ta hjälp av Pensionsmyndighetens fondvalsguide. Här kan du både lära dig mer om dina val och jämföra fonder.

April: Om du behöver göra ändringar i din deklaration, är det nu det ska ske. Senast 2 maj ska Skatteverket ha din deklaration. På Skatteverket.se finns allt du behöver veta.

Maj: Se över dina försäkringar. Har du rätt skydd? Kan du få bättre villkor? På den oberoende sajten Konsumenternas Försäkringsbyrå hittar du information om olika typer av försäkringar och kan jämföra villkor oavsett om du vill försäkra en person, ditt hem, en bil, en kommande resa och eller ditt djur. Om du ändå är igång kanske du kan lägga en timma på att förhandla ner din premie?

Juni: Hur står det till med sparandet. Behöver du en buffert eller kanske vill du låta dina pengar växa under tid? Har du koll på insättningsgaranti, räntor och avgifter? På Konsumenternas Bankbyrå kan du jämföra räntor på sparkonton och på Fondkollen.se lär du dig mer om fonder och kan jämföra hur olika fonder presterar i jämförelse med liknande i sin kategori, avgifter och avkastning.

Juli: Njut av sommaren och semestern!

Augusti: Dags att se över dina abonnemangskostnader för kommunikation. Ta fram tele-, teve- och bredbandsräkningarna. Telekområdgivarna är en oberoende sajt som reder ut alla begrepp inom telekommunikation. Här kan du få opartisk och kostnadsfri rådgivning om du har problem med ditt abonnemang för tv, telefoni, bredband, betalteletjänster eller fiberanslutningar. Vill du jämföra priser på olika mobilabonnemang kan du exempelvis använda dig av prisjämförelsesajten Prisjakt medan bredband kan du jämföra på Compricer.

September: Hösten rullar in och nu kan det vara bra att se över elavtalet inför hösten och vintern. På Konsumenternas energimarknadsbyrå kan du få information men även beroende och kostnadsfri konsumentvägledning om el, gas och fjärrvärme. Här kan du läsa allt du behöver veta om el och elavtal. Passa även på att jämföra ditt elavtal med andra erbjudanden på marknaden på Elpriskollen.

Oktober: Testa någon av de ekonomiapparna i din mobil och få bättre koll på dina utgifter. Buddy – hjälper dig med din budget. Steven – hjälper dig att ha koll på pengar som du lånat ut eller dela på notan, Kvitton – en app där du kan lagra alla dina kvitton, räkningar och garantier på ett ställe.

November: Få koll på dina lån och krediter. Har du gratisappen Kreddy kan du se direkt vilka lån och krediter du har idag och vad ditt kreditbetyg är. Har du många krediter och lån kan det vara lönt att slå samman dessa och få bättre villkor. Använd dig av en jämförelsesajt för att inte riskera multipla kreditförfrågningar som kan sabotera ditt kreditbetyg.

December: Rensa ut papper och gamla kvitton. Är du osäker på hur länge du behöver spara dina papper? Hallå Konsument förklarar bra hur länge du behöver spara kvitton och papper. Det kan skilja en hel del så klart beroende på vad du köpt. Kvitton på varor och tjänster ska du i regel spara i tre år. Kvitto på betalning av lån i 10 år och köpehandlingar som gäller hus eller kvitton och fakturor för reparationer på hus ska du spara så länge du äger huset.