March 14, 2024

Skulder? Hjälp till dig med betalningssvårigheter

Alla kan någon gång i livet hamna i en situation då man har svårt att betala en räkning. För att lösa denna situation är det viktigt att agera så snabbt som möjligt. Ju tidigare du gör något desto troligare är det att du kan behålla din kreditvärdighet och att du slipper betala dyra avgifter och förseningsräntor. Det finns som tur är flera lösningar beroende på hur svår situationen du hamnat i. 

 

1. Hör av dig!

Om dina betalningssvårigheter beror på tillfälliga problem, tex att inkomsten denna månad blivit lägre pga sjukdom, vab eller kortvarig arbetslöshet går det oftast att lösa problemet genom att kontakta företagen du ska betala till och be dem flytta fram förfallodatumet.  Var försiktig med att be om att skjuta fram förfallodatumet för ofta, efter ett par gånger brukar det nämligen bli avsevärt svårare!


2. Samla dina lån och krediter

Om du inte är säker på att din ekonomiska situation blir bättre nästa månad är det givetvis en dålig idé att skjuta fram alla räkningar. Risken är stor att du är i samma situation som nu och att de du är skyldig pengar börjar dra åt sig öronen. Det går ju inte att skjuta fram en betalning hur länge som helst. Se över dina skulder och krediter och se om du kan få ett samlingslån med låg ränta och på så sätt slippa många av avgifterna. Ett bra samlingslån sänker både dina avgifter och räntor så att du behöver betala mindre varje månad. Lägg i vågskålen att det kan innebära att du får en längre återbetalningstid och att det blir dyrare i långa loppet, men löser det ditt problem så kan det ändå vara ett bra alternativ.

3. Förhandla om villkoren

Lyckas du inte få ett samlingslån kan du försöka förhandla dig till bättre villkor på de skulder du har idag. Kanske kan du få en avbetalningsplan där du betalar en mindre summa varje månad över en period? Eller kanske är de villiga att låta dig få amorteringsfritt under ett par månader då du bara betalar ränta? Det är viktigt att komma ihåg att dessa läsningar inte är bra i längden och bara ska ses som en temporär lösning.  Oavsett hur det går är det viktigt att du håller kontakten med dina kreditgivare över tid. Det förbättrar dina möjligheter att hitta en lösning lite senare.

 

4. Sök proffshjälp

Har du haft betalningssvårigheter under flera månader är det viktigt att se till att din situation inte förvärras genom att halka efter med fler räkningar. Se till att alltid prioritera hyra, hemförsäkring, barnomsorg, elräkning och a-kassa. I detta läge kan det vara bra att ta kontakt med en proffs - en budget- och skuldrådgivare. De finns i alla kommuner, är gratis och de har dessutom tystnadsplikt. Du kan hitta kontaktuppgifter på Hallå Konsument eller genom att ringa din kommuns växel. En budget- och skuldrådgivare kan hjälpa dig genom att gå igenom din ekonomi och tillsammans med dig jobba fram en avbetalningsplan som ni kan presentera för fordringsägarna. Det är ingen quick-fix, du kommer förmodligen behöva ändra en del av dina vanor och bli mer sparsam för att hamna på rätt köl igen.


5. Kontakta Försäkringskassan

Har du sett över dina möjligheter få stöd t ex bostadsbidrag, underhållsstöd om du har barn eller nåt annat stöd du kan vara berättigad till. På Försäkringskassan finns en lista med alla ersättningar som går att söka.


6. Sök till stiftelser

Det finns en mängd olika stiftelser dit du som söker bidrag och stipendier kan vända dig till. Många stiftelser har specifika kriterier som du behöver uppfylla för att bli beviljad. För att söka pengar från en stiftelse behöver du kontakta stiftelsen om ansökningshandlingar, ansökningstider och vart ansökan skickas. På Länsstyrelsens webbplats kan du hitta en databas med alla stiftelser som går att söka.

 

7. Få stöd av Svenska kyrkan

Behöver du akut hjälp går det hos en del av Svenska kyrkans församling att få ekonomiskt stöd till det allra nödvändigaste, medan andra delar ut matkassar eller andra förbrukningsvaror. Dessutom kan du från den 15 maj söka ekonomiskt stöd från någon av de stiftelser och fonder som Svenska kyrkans kyrkokansli förvaltar. Målet är bland annat att hjälpa barn och unga, personer med funktionsnedsättning och äldre och sjuka.


8. Våga ta tuffa beslut

Ibland kräver en svår ekonomisk situation att man ändrar sin livsstil. Kan du öka inkomsterna eller minska utgifterna? Har du några tillgångar som du kan sälja? Behöver du bil? Det kanske är nödvändigt att sälja huset eller bostadsrätten för att kunna starta på ny kula?


9. Sök skuldsanering

Om du inte kan betala nu eller på flera års sikt, är det värt att undersöka om du kan bli beviljad skuldsanering. Skuldsanering innebär att du slipper betala hela eller delar av din skuld. Tanken är att du lever på existensminimum under några år och betalar allt överskott från dina inkomster på dina skulder, därefter är du skuldfri. Oftast rör det sig om en period på fem år.


Sharon Lavie, sparekonom Lendo.