October 20, 2023

Undvik fällorna i julhandeln

Varje år handlar vi julklappar, julmat och juldekorationer för tusentals kronor per hushåll. Julhandeln är medryckande både i butiker och online, där de till synes fantastiska erbjudandena slåss om vår uppmärksamhet. Det i kombination med visst mått av tidsbrist gör att vi i julruschen inte alltid kan urskilja julfällorna.

Var ute i god tid

Att vara ute i god tid kan vara gynnsamt för privatekonomin. Du hinner jämföra priser i butiker och beställa hem dina varor om du hittar dom online. Ska du beställa varor online är det också viktigt att du har koll på varifrån varorna skickas eftersom det kan tillkomma moms, tull och andra avgifter. Använd dig gärna av Tullverkets Tullräknaren för att räkna ut tillkommande kostnader.

Beställ dina julklappar online

Det finns en del fördelar med att beställa julklapparna online men även några fällor.

Fördelarna är:
  • Det finns flera jämförelseverktyg som gör det lätt att jämföra varor och priser.
  • Det går att handla när som helst på dygnet.
  • Det är smidigt och snabbt.
  • Du har automatiskt har 14 dagars ångerrätt om du handlar från ett EU land.
Nackdelarna är:
  • Det finns risk för förseningar med leveransen.
  • Ibland kan det skilja väsentligt mellan varan du beställt och det du får hem
  • Vissa företag har bristfällig kundservice och långa svarstider.
  • Vissa hemsidor är fejk och du kan både betala och inte få varor eller lämna ut kortuppgifter till en bedragare som länsar ditt konto.
  • Det kan hända att måste du åka i väg för att hämta ut paket eller betala extra för hemleverans
  • Det kan vara krångligt och kostsamt att returnera.

Var kritisk när det gäller reor och röda prislappar

Visst går det att göra bra fynd både före och efter jul men det kan vara klokt att kritiskt granska erbjudandena. Alla handlare är inte helt renhåriga och Konsumentverket har i många år varnat för att vissa höjer priserna några veckor innan rean vilket innebär att du faktiskt betalar lika mycket som förr men drivs till köp eftersom det marknadsförs som rea. En del butiker tar in varor som de aldrig sålt förut och märker dem som nedsatta priser direkt. Det är inte heller OK enligt Konsumentverket. Mitt råd är därför att ha god koll på vad det är du vill köpa och hur mycket varan ha kostat samt jämföra olika butikers erbjudanden för bästa pris.

Se upp för piratkopior

Med världen som handelsplats kan man lockas att klicka hem varor till en bråkdel av det normala priset. Här finns det risk för att det man får hem inte stämmer med förväntningarna. Ännu värre kan det vara att man får hem en produkt som kan vara direkt farlig. Det är inte ovanligt att elektronik och leksaker saknar CE märkning eller har felaktig märkning. Dessutom kan smink innehålla farliga och irriterande ämnen som inte får säljas i Sverige. Märkeskläder är också en varugrupp som ofta plagieras och säljs till attraktiva priser. Se därför till att:

  • Sök fakta om företaget – kontaktuppgifter och recensioner.
  • Läs villkoren noga – vad gäller för byten, reklamationer och garantier.
  • Läs innehållsförteckningen på smink, hudvård och hälsoprodukter.
  • Spara orderbekräftelse, kvitto och ta även skärmdumpar under köpet.
  • Gäller det dyra märkesvaror - undersök om handlaren är auktoriserad.

Har koll på dina rättigheter

Öppet köp, bytesrätt och ångerrätt är tre begrepp som förväxlas flitigt men betyder olika saker. Glöm inte att ha koll på dessa ifall du vill kunna återlämna julklappar som du har köpt. Spara alltid kvittot både för den händelse att du vill byta det du köpt men även ifall varan du köpt senare går sönder och du behöver reklamera.

  • Öppet köp är en frivillig åtgärd som en handlare kan erbjuda och sätta villkoren för själv. Det betyder att du kan återlämna en oanvänd vara och få pengarna tillbaka. Om det är öppet köp en månad, en vecka eller inte alls är upp till butiken att bestämma. Vill du vara säker på att din julklapp kan återlämnas kan du be om att sista datum för öppet köp ska antecknas på ditt kvitto. Väldigt bra att tänka på om man köper sina julklappar i god tid.
  • Bytesrätt ger dig bara rätt att byta varan mot annan vara i butiken eller ett tillgodokvitto. Samma villkor för öppet köp i övrigt.
  • Ångerrätt har du när du köper på nätet, som en följd av telefonförsäljning eller om du ingår ett avtal med en säljare utanför säljarens affärslokaler. Har du handlat på nätet av en svensk eller europeisk e-handlare har du 14 dagar ångerrätt på de flesta varor, men undantag finns för t.ex. köp av resor, hotell, tidningar, livsmedel mm. Full lista kan du läsa på Hallå Konsument. Är du ute i god tid och behöver extra dagar på dig för att kunna returnera en köpt julklapp kan det vara bra att stämma av med kundtjänst att den möjligheten finns (och spara konversationen).
  • Presentkort kan vara den perfekta presenten till en person som har allt eller som man vill ska ha möjlighet att välja själv. Då ska du tänka på två saker. Det första är att se vilken giltighetstid som presentkortet har. Det är fritt för företaget att bestämma vilken tid de vill, men tråkigt för mottagaren om tidspannet är snävt. Står ingen giltighetstid så gäller presentkoret i 10 år. Det andra du ska komma ihåg är att skulle butiken gå i konkurs så kommer presentkortet bli ogiltigt och värdet brinna inne.

Tänk på årets fattigaste månad

När du handlar med kontokort eller e-handlar mot faktura ska räkningen många gånger betalas först i januari. En del fakturor har kanske bara 14 dagars betalningstid, vilket innebär att det du handlar strax innan jul ska betalas i början eller mitten av januari innan januarilönen har kommit. Andra kanske ska betalas först i slutet av februari. De kan vara lätt att glömma. För att få bättre koll kan du försöka göra alla julinköp på ett och samma kort, då blir det enklare att få kontinuerlig överblick och komma ihåg vilka räkningar som kommer. Funderar du på skjuta upp betalningen till efter nyår är det extra viktigt att verkligen fundera på om din ekonomi kommer klara av dessa kostnader då.

Lägg inte mer pengar på julen än du klarar av

Sätt en summa för hur mycket julen får kosta allt som allt. Antingen i en klumpsumma eller uppdelat på fyra delar: julklappar, julpynt, julmat, och resor till och från vänner och släktingar.

Utgå från dina egna förutsättningar och jämför dig inte med andra. Vad andra lägger i pengar på julen har ju inget med hur fint ditt eget julfirande blir. Prata gärna om dina förväntningar med din partner, barnen och julgästerna. Troligtvis kan ni alla komma överens om vad som är viktigast. Man kan tex:

  • Bestämma en maxsumma för julklapparna eller ha julklappslotteri där man köper en julklapp var och så lottas de ut i sällskapet.
  • Maten är en stor kostnad och tyvärr är det mycket som slängs bort. Fundera över vad som går åt på julbordet och vad man kan skippa. Alla vuxna kan hjälpa till och ansvara för julmaten så att inte en står för alla kostnader och förberedelser.