Hjälp till dig med betalningssvårigheter

Alla kan någon gång i livet hamna i en situation då man har svårt att betala en räkning. För att lösa denna situation är det viktigt att agera så snabbt som möjligt. Ju tidigare du gör något desto troligare är det att du kan behålla din kreditvärdighet och att du slipper betala dyra avgifter och förseningsräntor. Det finns som tur är flera lösningar beroende på hur svår situation du hamnat i.

Läs mer

Ge dig själv en bättre ekonomi 2022

Följer du nyheterna kan man lätt översköljas av alla val man helst bör göra: Välja premiepension, elavtal och dessutom placera sina pengar smart. Dessutom ska man vara en engagerad förälder och en kärleksfull partner. Puh! Det är många bollar att hålla i luften, samtidigt som känslan är kvar - visst skulle det kännas bra att ha koll på ekonomin och få mer pengar över.

Läs mer

5 tips inför årsskiftet som sänker din skatt

Om du har betalat räntor, sålt en fastighet eller hyrt ut, kanske gjort en vinst på kapital eller renoverat har du fortfarande chansen att göra några förändringar som kan sänka din skatt vid nästa deklaration. Här kommer tipsen du bör ha koll på.

Läs mer

Undvik fällorna i julhandeln

Varje år handlar vi julklappar, julmat och juldekorationer för tusentals kronor per hushåll. Julhandeln är medryckande både i butiker och online, där de till synes fantastiska erbjudandena slåss om vår uppmärksamhet. Det i kombination med visst mått av tidsbrist gör att vi i julruschen inte alltid kan urskilja julfällorna.

Läs mer

När en närstående går bort

Att fundera på hur livet efter en kär familjemedlems bortgång kommer vara, är givetvis tungt och något vi helst vill slippa tänka på. Samtidigt kan det vara en trygghet att veta att man kommer klara sig, när den dagen kommer, genom att förbereda sig lite. Det kan vara klokt att prata med sin partner...

Läs mer

Höjt prisbasbelopp – så påverkas din ekonomi

Regeringen har fastställt prisbasbeloppet för 2022 något som går förhållandevis obemärkt för de flesta privatpersoner. Men prisbasbeloppet påverkar både skatten, garantipension, aktivitet och sjukersättningen, studiemedel, föräldrapenning och fastighetsavgiften.

Läs mer

Misstaget som sänker din kreditvärdighet när du ska låna

Om du någon gång behövt låna pengar är du säkert medveten om att räntorna kan skilja sig oerhört mycket mellan olika aktörer. Det du kanske inte hade lika stor koll på är att om du jämför bankernas räntor helt på egen hand kan det faktiskt...

Läs mer

Medlåntagare - ett stort åtagande som kan påverka hela din ekonomi

Med ökade bostadspriser och allt högre trösklar för unga...

Läs mer

Knepen som fixar det bästa lånet

Att spara först och handla sen är alltid det billigaste alternativet, men inte alltid det mest realistiska. Ska du köpa en bostad kan målet kännas väldigt långt bort om du ska spara ihop till hela kapitalet. Även köp av bil eller en omfattande renovering kan kräva en större summa pengar som du inte hunnit spara ihop till ännu.

Läs mer

Så undviker du semestermissen

Även om många kommer semestra på hemmaplan i sommar är det lätt hänt att ändrade rutiner får oss att glömma bort vanliga uppgifter som vi normalt har stenkoll på. För att slippa påminnelseavgifter, förseningsräntor eller inkassokrav tipsar vår sparekonom Sharon Lavie om olika strategier man kan anamma.

Läs mer

Vad ska du göra med din skatteåterbäring?

Denna vecka har 2,8 miljoner svenskar fått skatteåterbäring för en summa på 26 miljarder kronor. Pengarna kan vara ett efterlängtat tillskott i vardagsekonomin för vissa, andra kanske planerar att använda dem senare i höst till en efterlängtad resa och några kanske väljer att fylla på sitt långsiktiga sparande.

Läs mer

Tips till dig som betalar med kreditkort

Att handla på kredit brukar inte vara något ekonomer rekommenderar men det finns tillfällen ett kreditkort kan vara ett smart alternativ och därmed ha en del fördelar. Därför har vi samlat våra bästa tips för dig som betalar med kreditkort eller som funderar att skaffa ett.

Läs mer

Inför deklarationen: Hur påverkar avdrag min skatt?

Ett godkänt avdrag sänker din beskattningsbara inkomst och betyder inte att summan läggs på eller dras av från den slutskatt du ska betala. Hur mycket lägre skatten blir på grund av ett avdrag beror också på hur hög skatt du betalar.

Läs mer

Så förbättrar du ditt kreditbetyg

Kreditupplysningen visar din kreditvärdighet, din betalningsförmåga och bygger på flera olika uppgifter som din deklarerade inkomst, värdet på eventuella fastigheter du äger, betalningsanmärkningar, befintliga lån och krediter och tidigare kreditförfrågningar gjorda på dig.

Läs mer